Dermags Kulai

Dermags Kulai
R&D Skincare

Wednesday, February 09, 2011

KARIPAP SARDIN DAN TUNA





Karipap ni buat pagi tadi. Doh karipap ni guna resepi K.Hana tp inti tak buat inti keledek seperti dalam resepi tersebut sebaliknya aku guna sardin sebab teringin nak makan karipap sardin. Resepi boleh tengok di blog K.Hana dan juga di MyResipi, ada K.Hana masukkan kt sana.

Baru selesai goreng satu batch tengok2 Faqihah dah kerjakan semua hujung karipap tu. Habis kontot jadinya karipap....hehehe...sabo jer la. Sib baik ada belen doh yg dah tak cukup inti so, cepat2 la aku buat gettah. Kalau sesapa yg tak tau apa itu gettah, boleh tngk entry terdahulu kt sini. Dah siap goreng gettah, Faqihah dah tak layan karipap dah, dia duk makan gettah tu la. Selamat batch ke-dua dari dikontotkan.....keh keh keh....



Sumber (1) : Hana6877 MyResipi
Sumber (2) : Hanamemories

Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam skit
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Inti Sardin

  • 1 tin kecil sardin (sos sardin guna separuh sahaja, ikan dilenyek)
  • 1/2 biji bwg besar cincang
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • sedikit perahan lemon atau air asam jawa

Cara-cara

  1. Tumis bawang kemudian masukkan serbuk cili. Tumis hingga garing kemudian masukkan bahan-bahan lain. Masak hingga sebati dan kering.
  2. Untuk tuna, campurkan dengan mayonis sahaja.

6 comments:

  1. suka karipap....
    sedappnya...
    yg last tu kulit karipap kan kak..mas pun suka goreng macam tu jer....

    ReplyDelete
  2. inti tuna sedap ye kak..tak pernah try lagi...comel comel karipap tu..hehe

    ReplyDelete
  3. @Mas,
    a'aa....lebihan kulit karipap... anak akak lebih suka makan camtu. biasa la budak...tak suka makan inti...

    @Izah,
    Klu org suka tuna, sedap la.. Tp akak lagi suka sardin... sebab ada pedas2 skit...hehehe...comel ke karipap tu? abes control cun dah tu time menggoreng....kekeke

    ReplyDelete
  4. sedapnya karipap...saya suka mkn dan rajin mkn...tapi malas nk buat hehe

    ReplyDelete
  5. @Nieza,
    sama la, kena tunggu dtg mood baru rajin nk membuat...hehehe....tp time makan, laju jer.... :)

    ReplyDelete
  6. adehhh dah abes ker na? nk kene qat sendrik ls gamaknyer... comey2 karipapmu.... mcm anak akak dulu suka mkn kulit jer.... la nih dier br pndai mkn inti... tp yg kelim tuh dier tak nak suh buang! huh! wat penat aku kelim jer!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...